Günlük olarak alınması gereken karbonhidrat miktarı yazımızdan önce isterseniz karbonhidrat nedir ile ilgili yazdığımız içeriğimize göz atabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan yiyeceklerin, gereken miktarda ve düzenli şekilde tüketilmesine sağlıklı beslenme denir. Fakat metabolizma hızının kişiye özel olması sebebi ile alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Normal beslenen bir yetişkinin günlük enerjisinin %55-60’ını karbonhidratlar sağlar. Eğer diyet yapıyorsanız günlük olarak tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı 100-125 gr arasında olacaktır. Yani Bross Life ürünlerini tüketen bir kadının seçtiği diyet paketi özelliği kilo vermek ise günlük alacağı kalori miktarı 1200 kalori olacaktır ve bunun 660-750 kalorisi paketteki karbonhidrat ile sağlanacaktır. Peki, bir insanın günde alması gereken karbonhidrat miktarı neden bu kadar fazladır? Bunun için karbonhidratı biraz inceleyelim isterseniz.

Karbonhidrat Neden Gereklidir?

Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünün kaynağı karbonhidrattır. Tüm yaşamsal fonksiyonların gerçekleşebilmesi için vücutta karbonhidrat olması zorunludur. Örneğin beyin enerji kaynağı olarak sadece glikoz kullanmaktadır. Bu sebeple yeterli miktarda karbonhidrat kullanılmaz ise vücut enerji için vücut dokularını parçalayarak kullanmaya başlar.

Özellikle ağır bir işte çalışanlar, profesyonel olarak spor ile uğraşanlar için en önemli enerji kaynağının karbonhidrat olması nedeni ile günlük karbon ihtiyaçları %70’ten fazla olabilir. Bu tarz kişiler uyguladıkları diyette bunu belirtmeleri önemlidir.

Karbonhidratların Vücuttaki İşlevleri

  • Karbonhidratlar atikotojeniktir. Günlük ihtiyaçtan az alınması vücutta keton ve asit oluşumuna neden olur. Bu durum vücuttaki asit oranın artması ve kan alkalitasnini azalmasına neden olur. Özellikle karbonhidrattan yoksun olarak geliştirilen diyetlerden uzak durmanızı öneriyoruz.
  • Karbonhidratlar vücutta su ve elektrolit tutulmasını sağlarlar. Vücut glikojen depolaması yaparken, işlemin gerçekleşebilmesi için su tutulmasını sağlar.
  • Karbonhidratın ana enerji kaynağı haline getirilmesi sayesinde proteininin enerji kaynağı olarak kullanılmasının önüne geçilir. Böylece kas oluşumu sağlanırken yağ oluşumu azaltılır.
  • Karbonhidratlar, özellikle posalı yiyeceklerden gelen ve vücut tarafından sindirimi zayıf olanlar sayesinde, bağırsak hareketlerinin artışını sağlanarak kabızlığın önüne geçilir.

Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?

Et Grubu: Et, balık, kuru baklagiller, tavuk, yumurta, peynir ve çeşitleri
Süt Grubu: yoğurt, süt, kefir.

Meyve Sebze Grubu: Mevsimlik meyveler ve sebzeler, patates, tuzsuz yer fıstığı, fındık, kestane, badem, kuru meyve ve sebzeler, kuş üzümü, kuru üzüm, kayısı, erik, elma, armut, muz, portakal, üzüm…

Tahıl ve Ekmek Grubu: Bulgur, ekmek, pasta, makarna, pirinç, çorba, un, irmik, şehriye, bisküvi, mısır, bezelye, fasulye, barbunya, bakla, nohut

Yağlar, şeker ve baharatlar

Süt ürünleri, yüksek yağ ve protein içerikleriyle tanınırlar. Ama yağsız süt, diyet yoğurt, çikolatalı süt yüksek karbonhidratlı besinler grubuna da girer. Bütün çikolata ve şeker türleri ve kurabiyeler yüksek miktarlarda karbonhidrat içerir.

Karbonhidratın Fazla Tüketilmesinin Zararları

  • Kan şekerini düşürürler, buna bağlı olarak baş dönmesi, göz kararması, mide bulantısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere yol açarlar.
  • B1 vitamininin (Thiamin) yetersizliğine neden olurlar.
  • Ağız sağlığını bozarlar ve diş çürümesine neden olabilirler.
  • Aşırı depolanması nedeni ile obeziteye neden olur.
  • Aşırı insülin salgılanarak hormonal dengenin bozulmasına neden olur.

Bir insanın günlük olarak alması gereken kalori miktarı gördüğünüz gibi kişiden kişiye değişse de günlük olarak yeterince kalori almanızın bir zorunluluk olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Özellikle diyet yaparken kalori miktarınızı metabolizma hızınıza göre belirlemeli, protein ve yağ ile dengelenerek tüketilmelidir. Bu konuda size özel çözümlere ihtiyaç duyuyorsanız Bross Life diyet paketlerini inceleyebilir veya size özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.